De checklist voor het verhuren van je woning

By Courteany Anderson on 22 April 2020

Gefeliciteerd! Je hebt de keuze gemaakt om je woning te verhuren. Maar wat nu?

Of dit de eerste keer of de vijfde keer is dat je je woning verhuurt. We hebben een checklist gemaakt met tips die de verhuur van je woning zo simpel en zorgeloos mogelijk kan maken.

1. Allereerst - Heb je de woning laten evalueren om de juiste huurprijs te vragen in de huidige (competitieve) markt?  

Weten wat je voor huur kan vragen is belangrijk. Weten wat de juiste huur is om goede huurders te vinden en ook je kosten te dekken (of zelfs wat te verdienen) is nog belangrijker voor het succesvol verhuren van je woning. Zeker in de huidige markt waar er veel woningen aangeboden worden is dat van belang. Een realistisch beeld zorgt er daarnaast voor dat je duidelijk geïnformeerde keuzes kunt maken. Vraag onze gratis huurindicatie aan om ervoor te zorgen dat je woning juist in de markt geprijsd wordt.


2. Weet wat je verantwoordelijkheden zijn als huiseigenaar 

Om de juiste huurders aan te trekken is het goed om te weten dat veel woningzoekers een betrouwbare en vriendelijke huisbaas zoeken. Een goede zorg voor de woning, eerlijke behandeling en duidelijke communicatie en verwachtingsmanagement zorgt ervoor dat kandidaat huurders sneller voor jouw woning kiezen en ook langer zullen blijven. 

3. Zorg dat alles werkt en schoon is bij de oplevering. 

Voordat de huurder intrekt is het vaak verstandig om de woning na te lopen op mankementen en deze tijdig te repareren. Ook het schoonmaken van de woning voor de bezichtigingen en oplevering zijn belangrijk voor een voorspoedige verhuur. Wanneer je de woning in goede staat oplevert zal deze ook netter behandeld worden door je huurders en kan je verwachten dat hij in dezelfde conditie weer wordt terug gegeven zodra de huurders vertrekken. 


4. Weet wat je energielabel is 

Het is bij de wet verplicht dat je het energielabel deelt met je huurder. Deze kan je online aanvragen via de website van  rijksoverheid. Wanneer je bij de verhuur geen energielabel deelt riskeer je een boete van €405. 

5. Inboedel -en (glas)verzekering 

Huurders hebben vaak een aansprakelijkheidsverzekering waar veel zaken mee geregeld kunnen worden. Mocht je je woning echter gemeubileerd verhuren en heb je waardevolle spullen in huis, dan is het vaak verstandig om je inboedel goed te verzekeren tegen schade en/of diefstal. Veel verzekeraars hebben een aanvullend pakket voor wanneer je je woning verhuurt.

6. Kies het juiste huurcontract (wat klopt)

Er zijn drie verschillende huurcontracten waar je voor kan kiezen. Een bepaalde tijd (tot 2 jaar), onbepaalde tijd (met een minimum) en een semi-tijdelijk contract (verlengbaar). Het begrijpen en kiezen van het juiste contract is belangrijk voor als je op termijn eventueel plannen hebt met de woning of graag wilt dat je niet om de 3 maanden een nieuwe huurder moet zoeken. 


7. Ontvang op tijd de huur en borg 

De eerste maand huur en borg dienen voordat de sleutels te zijn overgedragen op je rekening te staan. Soms wanneer je de woning snel verhuurt kan het zijn dat er te weinig tijd is. Als het niet lukt, zorg er dan altijd voor dat je een bewijs van overmaken hebt ontvangen van je kandidaat huurder.  Wanneer je met een tussenpersoon werkt is het vaak zo dat het geld op de rekening van de bemiddelaar wordt gestort en vervolgens aan jou wordt uitgekeerd. Dan nog geldt dat het geld overgemaakt dient te worden voor de overdracht. 

7. Een duidelijk gedocumenteerde overdracht

Hoe de woning opgeleverd wordt aan de huurder bepaalt ook hoe je hem terug mag verwachten. Uiteraard op gebruikssporen na (wat krasjes op de muur etc.) kan dit een hoop gedoe besparen wanneer je de woning weer terugkrijgt van de huurder. Het opstellen van een overdrachtsrapport en het maken van foto's zijn dan ook belangrijk wanneer je de woning aan de huurder overdraagt. Laat de huurder dit rapport ook ondertekenen zodat je later geen discussie krijgt over hoe of wat. Hetzelfde geldt voor wanneer je de woning terugkrijgt. Het check-out is net zo belangrijk als het check-in rapport.


Vragen over de verhuur van je woning, huurcontracten of (zittende) huurders? Neem vrijblijvend contact met ons op want we helpen je graag!Over de auteur

Courteany Anderson

TBC

Benieuwd naar wat je aan huur kan vragen?

Ontvang nu een gratis huurindicatie