Korte of lange termijn verhuur?

By Nadine Witteveen on 22 April 2020

Amsterdam trekt jaarlijks miljoenen toeristen die op zoek zijn naar een tijdelijk verblijf in de hoofdstad. Door COVID-19 is de toeristen- en zakelijke reis stroom echter stil komen te vallen .


Het verhuren van woningen via Airbnb, Booking.com en andere platformen is de laatste jaren erg populair en lucratief geweest. Door COVID-19 is de toeristen- en zakelijke reis stroom echter stil komen te vallen . Mocht je een woning voor de langere termijn via platformen als Airbnb of Booking.com verhuren, dan is het nu een goed moment om na te gaan of lange termijn verhuur een optie is. 


Wij hebben op een rijtje gezet wat de zaken zijn waar je goed over na moet denken mocht je overwegen om je woning voor een langere periode (6+ maanden) te verhuren:


Huurprijs en kosten

De terugloop van vraag voor korte termijn huur heeft grote impact op de maandopbrengsten van je woning. Om een geïnformeerde  keuze te maken of lange termijn verhuur een goed idee is, raden we aan een overzicht te maken van wat de kosten en opbrengsten zijn van lange termijn verhuur. Vraag onze gratis huurindicatie aan om uit te vinden wat voor huur je kan vragen voor je woning. Nadat dat duidelijk is kan je de kosten op een rijtje zetten. We zetten een aantal belangrijke kosten op een rijtje: 


 1. Hypotheek 

Wanneer je een woning verhuurt waar nog op een hypotheek rust, zijn dit uiteraard de basiskosten die gedekt dienen te worden. De hypotheekrente is niet aftrekbaar wanneer je de woning voor langere termijn verhuurt. Daarnaast is het goed om te weten dat wanneer je de woning verhuurt de bank officieel toestemming moet geven voor de verhuur. Het overzetten van een particuliere hypotheek naar een ‘buy-to-let’ hypotheek is een optie, echter zijn de rentestanden en eisen van de bank anders dan bij een particuliere hypotheek.

 1. Onderhoudskosten

Als je de woning voor langere termijn verhuurt zal de huurder die in je woning zit slechts verantwoordelijk zijn voor klein onderhoud. De grote onderhoudszaken en het vervangen van inboedel komt voor je eigen kosten

 1. Verhuur -en beheerskosten

Het vinden van een huurder kan je zelf doen of laten doen door een verhuurmakelaar. De gebruikelijke commissiekosten hiervan zijn 1 maandhuur + BTW. Mocht je het via Reallo doen dan bespaar je 20% op de commissie. Besluit je het zelf te doen dan kan je ervoor kiezen om alleen de woning via een derde partij op de markt te zetten en/of een huurcontract op te laten stellen. Deze kosten variëren van €100 voor het plaatsen van de woning tot  €250 voor het opstellen van een huurcontract. Naast verhuur is beheer een belangrijke kostenpost. Dit kost in de markt vaak tot 8% van een maandhuur en is afhankelijk van onderhoud en financieel beh

 1. Belastingen

Uiteraard zal je als eigenaar van de woning diverse belastingen betalen. Gemeentebelastingen komen echter voor de rekening van de hoofdbewoner van de woning. Het hangt er daarnaast vanaf wat voor hypotheek je hebt en hoe je de woning verhuurt of de inkomsten in Box 1 of Box 3 vallen. De verschillen hiertussen kunnen aanzienlijk zijn.


Huurcontract

Lange termijn verhuur kan officieel pas vanaf een termijn van 6 maanden. Naast bewust te zijn van deze periode is het  goed om te weten wat voor type huurcontract je aangaat met de huurder. Huurders bouwen namelijk huurrechten op binnen Nederland. Of je dus een onbepaalde tijd huurcontract of een contract van tijdelijke aard aangaat is goed om vooraf te bepalen.


Huurders

Door het vinden van betrouwbare huurders beperk je het risico dat er iets mis gaat. Het op tijd ontvangen van huurbetalingen en de lengte van het verblijf van je huurder zijn essentieel voor een zorgeloze verhuur. Gebruikelijk is om een huurderscheck te doen en criteria te stellen bij het selecteren van de juiste kandidaat. Zo is een inkomensnorm een belangrijk criteria wat duidelijkheid kan geven over een kandidaat zijn vermogen om de huur te kunnen (blijven) betalen. Bij Reallo kijken we naar de volgende zaken bij het selecteren van een juist huurder:


 • Werkstatus

 • Type arbeidsovereenkomst

 • Identificatie 

 • Inkomen

 • Familie samenstelling

 • Communicatievaardigheden

 • Huisdieren 


Mocht je na goed overdenken nog geen keuze kunnen maken bekijk dan ons onderstaande voor -en nadelen overzicht van korte termijnverhuur en lange termijn verhuur.

 

Lange termijn verhuur

Korte termijn verhuur

Lage onderhoudskosten

Hoge onderhoudskosten

Minder schoonmaak/beheer

Veel schoonmaak/beheer

Inkomens belasting

Toeristenbelasting + inkomens belasting

Lange termijn binding huurder

Mogelijkheid overlast

Minder administratie

Meer administratie

Stabiele inkomsten

Hogere inkomsten per nacht/ seizoensgebonden


Heb je vragen omtrent de lange termijn verhuur? Neem contactmet ons op want we helpen je graag verder.

Over de auteur

Nadine Witteveen

Nadine is geboren hollander, maar opgegroeid in Ecuador en Bolivia. Nadat ze de middelbare school had afgemaakt in Santa Cruz de la Sierra pakte ze haar spullen en verhuisde ze terug naar Nederland. Daar kon ze al snel haar passie om mensen zich te helpen thuis voelen vervullen wat ze ook met plezier heeft gedaan de afgelopen jaren. Nadine gelooft dat de locals zeker een groot verschil kunnen maken bij het zich thuis doen voelen van internationals. Naast haar werk vind Nadine haar energie in dansen, koken en reizen en blijft ze houden van gezelligheid met mensen om haar heen. Wij zijn geprezen met haar aanwezigheid!

Benieuwd naar wat je aan huur kan vragen?

Ontvang nu een gratis huurindicatie