Wat is een geschikte huurder?

By Kimo Paula on 16 June 2020

Het vinden van een geschikte huurder kan het verschil maken tussen een succesvolle en onsuccesvolle verhuur.

Het vinden van de juiste huurder is belangrijk voor een zorgeloze verhuur van je woning. Als eigenaar wil je namelijk geen problemen ervaren als het gaat om het op tijd ontvangen van de huur of het goed onderhouden van de woning. Maar wat is een geschikte huurder precies? Waar moet je op letten? Wij vertellen je er graag meer over.

Huurdersprofiel

Allereerst is het belangrijker om een duidelijk voorkeursprofiel te schetsen van je huurder.  Dit is een overzicht van criteria die de voorkeur hebben bij het kiezen van een huurder. Stel jezelf de vraag; wat is een type huurder waar je je goed bij voelt? Als bijvoorbeeld de voorkeur uitgaat naar een familie, koppel of alleenstaande dan is het goed om hier duidelijk over te zijn vanaf het begin. Daarnaast is het belangrijk om na te denken of je het prettig vind om huisdieren of kinderen in je woning te hebben. Beide kunnen prima zijn, maar ook hun sporen nalaten in de woning. Vaak is een degelijke borg genoeg om hier bescherming tegen te bieden. Als laatste is het bijvoorbeeld een optie om (professionele) woningdelers in je woning toe te laten. Dit zorgt ervoor dat je woning aantrekkelijker wordt voor een grotere groep mensen, maar heeft ook zo zā€™n nadelen. Selectie

Nadat je een voorkeursprofiel hebt afgegeven kan de verhuur selectie beginnen. Er zijn een aantal belangrijke zaken om te controleren alvorens een huurder te accepteren. We zetten het lijstje voor je neer: Paspoort/ID controle: Het is van belang om te controleren of de persoon een geldig ID bewijs heeft. Mocht je een grondige check willen doen dan kan je ook controleren of de huurder een strafblad heeft, in het nieuws is geweest wegens dubieuze zaken etc. Je kan hier het platform complynow voor gebruiken. Werkgevers Check: Heeft de kandidaat huurder een baan en zo ja, wat voor type contract heeft hij/zij? Het is natuurlijk belangrijk om te weten dat je huurder de woning kan betalen, maar ook verzekerd is van inkomen. Het opvragen van een arbeidsovereenkomst of een werkgeversverklaring kunnen hierbij helpen. Voor een extra controle kan je de HR afdeling van de huurder zijn werkgever bellen om te controleren of de huurder daadwerkelijk werkt binnen het bedrijf.  Mocht de huurder geen werk hebben, en je toch de huurder in de woning willen zien dan zou je kunnen overwegen een hogere borg of aanbetaling te vragen.  Inkomenscheck Naast het controleren van of de huurder werk heeft, is het belangrijk om uit te vinden of zijn inkomsten toereikend zijn om de huur van te kunnen leven en te betalen. De norm is om de huur te vermenigvuldigen met 2,5-3X en dat als het minimum bruto salaris aan te merken. ā…“ van het inkomen gaat namelijk naar belasting, ā…“ naar huur en ā…“ om van te kunnen leven. Deze gegevens staan vaak in de arbeidsovereenkomst of de werkgeversverklaring. Ter controle kan je ook nog salaris slips opvragen. Wanneer de huurder net naar Nederland verhuisd is dan kan het zijn dat hij/zij deze nog niet heeft. Als de huurder een ondernemer/zelfstandige is dan kan je uiteraard jaaropgaven, recente facturen en bankafschriften opvragen om te controleren of iemand liquide is. Twijfel je aan het betalend vermogen van de huurder? Dan kun je net als in het voorgaande stuk overwegen om extra borg of een huur aanbetaling te vragen. Extra controle Een aantal makkelijke manieren om iemand zijn identiteit te controleren is om op social media te zoeken naar zijn/haar profiel. Linkedin is vaak openbaar en een slimme manier om te controleren of iemand zijn verhaal klopt.  Soms kan het ook geen kwaad om een referentie op te vragen van een vorige huisbaas en of een  Zodra de kandidaat huurder voldoet aan jouw voorkeuren en door de selectie heen is kan je verder met het opzetten van het huurcontract en het aangaan van de overeenkomst. Voel je je meer comfortabel als je de huurder gezien hebt? Neem dan de tijd om kennis te maken. Dit kan tegenwoordig via skype/google meets/ zoom, maar kan uiteraard ook door een kop koffie te drinken of even af te spreken bij de woning. Vragen over het vinden van een geschikte huurder? Neem contact op want we helpen je graag. Succes met het vinden van een geschikte huurder en met de verhuur!


Over de auteur

Kimo Paula

Kimo has caribbean blood in his veins but is the only one of us that actually grew up in the Netherlands. He moved to Amsterdam thirteen years ago to go to university and instantly loved how international this city is. His tip for new Amsterdammers is to go out and meet people as much as possible. People are a big part of what makes a place your home and with that in mind he decided to start helping Expats find a home as well as feel at home. EHN was born shortly thereafter. He is passionate about hats, surfing, this company, his family, and fantasy novels.

Benieuwd naar wat je aan huur kan vragen?

Ontvang nu een gratis huurindicatie