Wat voor huurcontract te kiezen bij de verhuur?

By Kimo Paula on 01 June 2020

Besef goed welk huurcontract je gebruikt bij de verhuur van je woning

Wat voor huurcontract te kiezen bij de verhuur?

Wanneer je je woning verhuurt aan zowel expats als nederlanders is het goed om te beseffen wat voor huurcontract je aangaat met je kandidaat huurder. Dit heeft namelijk impact op de flexibiliteit en rechten van jou als verhuurder maar ook die van de huurder. Goed om te weten is dat de reguliere verhuur vanaf een periode van 6 maanden kan. Korter wordt gezien als short-stay, waar een vergunning voor nodig is. 

Wij hebben de 3 verschillende huurcontracten voor je op een rijtje gezet.

Model A: Een onbepaalde tijd contract.

Een model A contract is een contract waarbij je de huurder het recht geeft om zo lang in de woning te mogen verblijven als hij/zij wilt. De huurder bouwt vanaf het begin van het huurcontract huurrechten op wat hem of haar beschermt tijdens de huur. Gedurende de huur heeft de huurder het recht om de huur met een kalendermaand op te zeggen. De verhuurder kan de huur niet zomaar opzeggen. Een voordeel echter van een model A contract is dat je als verhuurder een minimale huurperiode mag afspreken dat de huurder in de woning moet blijven. Vaak wordt een periode van 12 maanden als minimale huurperiode afgesproken. Gedurende deze periode kan de huurder het huurcontract dan ook niet opzeggen. Na deze periode kan de huurder de huur gewoon weer met inachtneming van een kalendermaand opzeggen.

Model B: Een bepaalde tijd contract Het model B contract is een aantal jaar geleden in het leven geroepen ter ‘bevordering doorstroming huurmarkt’ en geeft de verhuurder de mogelijkheid om een huurcontract aan te bieden waarbij de huurder geen huurrechten opbouwt. Een Model B huurcontract kan aangegaan worden voor een periode van maximaal 24 maanden. Gedurende deze periode kan de huurder de huur met inachtneming van een kalendermaand opzeggen. De verhuurder kan de huur niet opzeggen tijdens deze periode. Aan het einde van de huurperiode kan de verhuurder wel aangeven dat het contract niet verlengd wordt. Dit dient de verhuurder niet eerder dan 3 maanden en niet korter dan 1 maand voor het einde van het huurcontract te doen. Wanneer het huurcontract toch verlengd wordt, veranderd deze van nature direct in een model A contract waarbij de huurder voor een onbeperkte tijd kan blijven en huurrechten opbouwt.

Model C: Een diplomaten tijdelijk contract met optie tot verlenging

Het model C contract is een vaak gebruikt contract wanneer de verhuurder voor een periode naar het buitenland gaat voor werk. Dit huurcontract is een tijdelijk huurcontract als model B met de optie tot het kiezen van een minimale huurperiode. Ook kan het contract verlengd worden met een door beide partijen afgesproken periode zonder dat het contract omgezet wordt naar een Model A onbepaalde tijd contract. Dit in het geval de uitzending bijvoorbeeld een maand extra duurt.

Bij alle contracten is het verstandig om te melden wat voor contract het is en voor wat voor periode deze geldt. 

Vragen over of de verhuur van je woning of huurcontracten? Neem gerust contact op. We helpen je graag.


Over de auteur

Kimo Paula

Kimo has caribbean blood in his veins but is the only one of us that actually grew up in the Netherlands. He moved to Amsterdam thirteen years ago to go to university and instantly loved how international this city is. His tip for new Amsterdammers is to go out and meet people as much as possible. People are a big part of what makes a place your home and with that in mind he decided to start helping Expats find a home as well as feel at home. EHN was born shortly thereafter. He is passionate about hats, surfing, this company, his family, and fantasy novels.

Benieuwd naar wat je aan huur kan vragen?

Ontvang nu een gratis huurindicatie